Monday, November 14, 2011

As Sahar - Extreem Maniac Kuantan 2011 Final / Short Review

Sedar dari tidor pukul 9 pagi berdesup siap trus cari sarapan with As Saharian. Siap abis makan back to hotel bersiap sedia nak pergi venue yang jauhnya about 15 - 10 minit dari venue.

sampai venue pukul 01.30 tghari orang da mula ramai dan ade band jgk band yg masih lg tgh sound check. Seperti biasa rutin tiap kali gig wa ngan raymond Darl Legend Distro mesti bukak booth. Sale not bad kat kuantan (thanks sape yang beli stuff kat wa & Dark Legend).

Show start dalam pukul 02.30 ke 03.00 ptg kalo wa x silap, wa naik venue pun mase Al - Azazil tgh ready nak perfome, pahang eastern metal yang hanya bawak 3 lagu baru yang baru release full length under Blackwinds.

Heldrasil
Lepas tu wa da x igt da sape perfome, wa nk ulas band yg wa tgk je hahahaha...next band yg wa tgk Heldrasil (N9 Masak Lomak Melodic Death metal) good song with touch of eastern riff, modern death metal riff and a few thrash influence. Tak salah wa dorang pun baru release full length dorang. Recommended for fan Melodic Death Metal.


Navratos
Fuxxing kill this band! Pada mulanya aku teringin sgt nak tgk dorang selepas aku dgr few song dorang sebelum ni, aku cube cari sape la empunya band ni sampai la dorang perfome baru la aku tahu dorang ni semua close friend wa yg dorang cover indentity dorang kat semua. DAMN! Showmanship? Superb! sekali pandang mcm siamese band, sound superb cume masalah sound kat tempat yg membuat kan sound kadang2 kureng skit, bkn band ni saje but for all the band..sayang drum x de monitor and x dimikingkanye dorang da kuar 1st EP dan mendapat pujian dan komen yg superb dari luar. For me, I Hail Navratos!! This what Black Metal is!

Santau
Another great band, good song and cover from As Sahar make me crazy about this band. Touch eastern black metal yang menjadi, bloody on stage mendapat tempat di hati crowd sekarang ni. Check out this band for future show. Not bad!



Astaroth
Phewwww...aku igt main death metal biasa! Tanggapan wa salah!!! norwagien sound yang menjadi! fuxxing awesome! vox band ni memang terbaek! Wa sedang menunggu rilisan dorang after this. Cover song from Dark Throne yang membuat crowd jadi gila kjap. horns up from me! Da macam Ad Hominem!

As Sahar
Pre new lineup for upcoming show, show memanaskan badan sebelum ke Johor Bharu next month for the real battle. Walaupun ade masalah teknikal pada permulaan dan kadang berlaku mase tgh perfome x menjadi masalah untuk As Sahar memberi yang terbaek untuk show pertama di kuantan. List song for that night Tuju-tuju opus,My Hyms,Dari Jaan,Rejoice in Funeral,Meditation Embun pagi and Tinggam.


Overall for me venue da menarik and crowd pun ok cume kadang2 mcm x de respon je wa tgk after each band finish their song but is ok. Sound cume kureng skit hari tu sbb semua direct trus ke amp x de miking ke mixer or what so ever untuk buat sound tu lebih menarik. Kurangnye monitor kat drummer (byk jgk gig yang terlepas pandang aspek ni, bkn gig ni sahaje, kasihanilah kitaorng sebagai seorang drummer yang x dgr ape kat belakang) dan kalo miking drumset tu and amp all guitar & bass aku raser gig ni akan jadi anatara gig yang terbaek kat kuantan.

Ape pun wa and all As Saharian mengucapkan jutaan terima kasih pada organizer and crew yang bawak and jaga kitaorng selama kitaorng kat kuantan. As Sahar Hail You!

After show, makan-makan



** Sorry band lain x sempat snap gambar camera rosak time2 ni plak.
** Credit to RDL for this pics.

2 comments: